Dyslextiskt Kebabstuk

Turkiet och vintersemester

Ja inte var det för att åka skidor som vi åkte till Turkiet. Tvärtom, det var för att uppleva Turkiet under en svalare period. Priset var förbluffande billigt och vi fick uppleva vad vi blivit lovade och lite till.
 Vår marknadsuppgift var att bidra till att några hotell kunde ha vinteröppet. Vad vi skulle få uppleva var
 lite turkisk kultur och gamla romerska säder i Antalya och Kemer regionen.  Phaselis en underbar liten hamnstad från 600 fr.Kr. Det är bara rakt upp och ned en massa ruiner utan kiosker och restauranger. Imponerande acquaduct, romerska bad med en massa rum och en teater som var urhäftig.
 Pamukkale en hundra meter lång kalkklippvägg. Det 30gradig vattnet pumpar upp kalken som stelnar i olika terrasser. Här byggde Romarna en stad det fanns ju badvatten. Som gammal rörmokare så blir man imponerad av deras system för att hantera vatten och hur dom får till alla stenblocken. Jag bugar och bockar för de gamla romarna men inte de nuvarande. På vägen tillbaka till Antalya var det halv snöstorm. Polisen stannade alla som inte hade snökjedior monterade. Själv har jag knappt sätt en snökjedja i mitt liv och här läg det massa turkar efter vägkanten och monterade kjedior. Vi tog oss säkert till en mattkooperativ där vi fik en ordentlig genomgång, på norska, om matttillverkningen och den turkiska dubbelknuten.  
Efter lite gratis Rakis så tog försäljningen och prutandet i gång.
Självklart vad det ett besök till Perge. Perge är en av de viktigaste antika städer och den stora teater och stadion visar hu viktig staden hade varit. Verkligen imponerande, Det Grekisk och Romerska kulturerna är starkt inflätade i den Turkiska kulturen, först 1923 bildades staten Turkiet. Då var mycket Greeker bosatta i Turkiet och därför fick Greekland alla öarna utanför turkiska fastlandetmot att de inte krävde något på fastlandet. Nu är det Ryssar som kommer i horder.
Vintersemester i denna form har jag aldrig upplevt. Blandning mellan snödrivor, apelsinträd och antika städer var roligt och nytt och en glad och kunnig guide gjort saken kanonbra. Det var bara 4* och 5* hotell och det var tänkt att man skulle bli imponerad. Inte blev man imponerad av hotellmaten, den smakade förvånasvärt lika. Dessa hotel över hela världen som praktiserar samma smakupplevelser vars man vänder kosan borde ha en matö där man låter det lokala köket blomstra ut. Det var inte mycket turkiskmat man åt men Turkiskdelight är underbar. Jag har en stor skattgömma. 
 

Författare: 

bästa Morfar

Jag är den bästa morfar där för att...