Dyslextiskt Kebabstuk

Mokologi

Konsten att vända på dyngan, analysera den och sedan förvissa den till gödselstacken.
Termen mockologi är skapad av en van dynghanterare och ett försök att höja sysselsättningens status utan att höja lönen. I likhet med att städare har blivit lokalvårdare. Rörmokare har blivit vvs-montör.

Hästens träck är en guldgruva för mänskliga aktiviter inom trädgårdsnäringen, alternativ medicin och en av de viktigaste symbioserna; championen. Denna av svampsorternas konung växer enbart på hästgödselkompost. Utan hästar inga burkchampioner och ingen pizza.

Nå, vad har nu den enskilde ryttaren eller hästägaren för nytta av träckbollarna. Vi bortser nu från allt trädgårdsarbete och livsvätska och håller oss till det hippologiska.
Fasta, väldoftande träckbollar är lika med en välfungerande mag/tarm system. Tittar djuret glatt på dig och pälsen blänker så har vi en normal frisk individ. Har vi där i mot en lös sörja som befinner sig lika mycket på väggarna som på boxgolvet , så befinner sig icke mag/tarm systemet i högform. Om nu inte hästindividen har blivit skrämd och därför tömt systemet för att lättare kunna fly undan. Detta fenomen är gemensamt för de flesta hjortdjur. Vid fara, inbillad eller inte, så tömmer man tarmarna. Då är det rännskita, och sen drar man.
Den allmänt lösa magen kan var ett knivigt problem. Kan det vara en tillfällig omställning! Grovfodret. Vad har det för kvalitet! Luktar det gott eller pyton. Kolla foderstaten! Är den normal. Har individen haft samma foderstat förut och mått? Mängder av frågeställningar rusar genom huvudkontoret bara för att gödslet är löst.
Hur är det med kraftfodret. Gottgör häst det eller far det bara ut på gödselstacken. Vi skall komma ihåg att hästens mag/tarm system aldrig hade hört talas om havre eller andra kraftfoder produkter innan vi började härja med dem. Hur pass bra utnyttjar min häst hel havre undrar många hästägare. Kolla träcken. Släpp träcket i en hink med vatten, sen filtrerar du och sen har du en hög med havrekorn. Hur många gr havrekorn som man kan acceptera per kilo träck är det ingen som vet. En kompis i Moskosel gav sina nordsvenskar grönfärgad havre. Sen filtrerade han träcken och fan en massa grönakorn. Efter att hästen hade arbetat hårt, så var det kanske lite mindre hela korn. Tandläkarbesöken gjorde inga större förändringar. En sak är då säker att skall man ha ful valuta av den gudomliga havren så skall man inte ge den hel. Möjligtvisst att man har skållat den.
Medan man ändå håller på och filtrerar gödsel så kan vi ta och se på sandmängden. Vad då sandmängd undrar många. Vissa tider får hästar i sig en hel del sand genom att det lilla grässtråt släpper och hamnar i hästens mun med rötter och blad. På de små rötterna så finns det lite sand som far ned i magen. Hos vissa hästar så kan sanden bygga upp en propp i hästens tarm och så blir det kolik. Lätt en mycket allvarlig kolik. Hur mycket sand kan man acceptera i ett kilo träck utan det är en fara för hästen. Ingen vet. Vissa hästar får aldrig något problem andra får ofta sandkolik på höst och vårkanten.
Åtgärd; se till att hästarna inte kommer åt något grönt när de går i rasthagen. Betar de under nedre eltråden och på det viset får i sig sand. Sätt dit en tråd till och bespara din häst ett massa lidande.

Författare: